Lite info om Thailand :)


Huvudstad:
Bangkok

Språk:
Thai

Religion: Buddism (95%), Islam (4%) och Hinduism/Kristendom (1%)

Valuta: Bhat (1kr = 4,20 Bt)

Folkmängd: 64 miljoner

Tidsskillnad (Sverige-Thailand): +6h

Statsskick:
Bhumibol Adulyadej
är Thailands kung och statschef sedan 1946 (kröntes1950).
Vanligtvis så är kungar bara till för att representera landet vid större
ceremonier och liknande, men kung Bhumibol har flera gånger ingripigt i
politiska kriser. Trots det har regeringen den största makten.
Kungen är mycket omtyckt av sitt land.Under de senaste 20 åren har ekonomin i Thailand ökat kraftigt, den snabba ekonomiska ökningen gjort stora skillnader mellan storstäderna och landsbygden. Thailands befolkning utanför storstäderna lider av stor arbetslöshet och fattigdom.
Staten har inte kunnat bygga ut sjukvården så mycket som
behövts, därför har den privata och dyra sjukvården blivit allt vanligare.
Sjukförsäkring, pensioner och barnbidrag får inte alla, de beror på ens
anställningsavtal, det är ens arbete som täcker sådana saker.
Kanske är det därför barnarbete är så vanligt.

Turism:
Thailand är ett tropiskt land med många naturtillgångar. Vilket många inte vet, de ser Thailand som ett turistparadis med underbara stränder.
Flertal människor inom turistindustrin talar engelska. Även om deras engelska kunskapar är dåliga så kan man kommunicera med gester och försök till engelska.
I Thailand är det periodvis väldigt regnigt (monsunregn) under vårt sommarhalvår.
Därav är det många som besöker Thailand mellan månaderna November och Mars då Thailand är som mest soligt och varmt.
Det är även under den tiden de flesta restauranger, hotell, affärer och marknader är öppna. Detta pga. att det är säsong för de besökande turisterna.
Utbildning:
Ungefär 15 % av de elever som gick ut grundskolan går vidare till högre utbildning
varje år.
Man kan jämföra detta med Sverige där 60 % av gymnasiestuderande planerar att läsa vidare på högskolan.
Förskolan för barn i åldrarna tre till fem år följs av sex års grundskola, tre år motsvarande vårt högstadium och sedan ytterligare tre år som kan jämföras med vårt gymnasium.
Högre undervisning ligger under universitetsministeriet, och det finns i nuläget tjugofyra allmänna universitet och tjugotvå universitet i privat regi som tillsammans täcker alla regioner i landet.
Det är bara de barn som har rika föräldrar som kan räkna med att skaffa sig en ordentlig utbildning. Barn till fattiga föräldrar, eller barn som bor i fattiga områden, får en dålig eller i vissa fall ingen skolgång alls. Kvaliteten på undervisningen är sämre utanför de större städerna. I många fall blir barnens skolgång bara några år eftersom föräldrarna inte har råd att låta dem gå kvar i skolan.

Mycket som är gratis i Sverige kostar när man går i skolan i Thailand. Alla elever måste t.ex. bära skoluniform och betala sina läroböcker det blir en dryg kostnad för familjen eftersom barnen behöver flera omgångar.
Ett stort problem är att de lärare som undervisar är infödda och att de aldrig varit utanför Thailands gränser, eller i varje fall inte i något engelskspråkigt land. Resultatet blir att elevernas uttal blir dåligt. De är ofta bättre på att läsa och skriva än att tala språket.
Torsdag 28/1-10

Heej, nu var det torsdag igen och dax att jobba lite!
Först har vi en rolig sak att berätta! Vi har varit i kontakt med Caminul Felix, en organisation berstår av familjebyar, vi berättar mer om organisationen i ett eget inlägg. Vi har iallafall varit kontakt med dessa och det är i princip säkert att vi ska åka ner till thailand för att besöka deras familjehem där. För övrigt kommer vi bli de första som åker ner dit som projektarbete, vilket ska bli jätte roligt! Vi pratade Lisa på organisationen, och kom fram till att allt som allt kommer det att kosta ca 30 000kr istället för 50 000! Allt går helt enkelt våran väg just nu! Allt känns så nära på något sett. Och det är det ju i-och-för-sig också. Vi åker på höstlovet i 3an. Det är väl ungefär 10månader kvar!!!!

Idag hade vi tänkt att:
Skicka ut fler mail till företag, om vi kan jobba hos dem eller liknande.
Skicka mail till Caminul Felix
Börja skriva inlägg om Caminul Felix som vi senare ska lägga ut :)

Sen ska vi även bättra oss när det gäller bilder!
(Vi har lagt ut lite fler bilder från år 2009 som ni kan kolla in om ni vill)

// Emmie, Isabelle och Emmy

2010 !

Heeej!
Nu är det dax att fortsätta jobba igen. Detta är årets första torsdagshåltimma som ägnas åt projektarbetet. Det känns rikitgt bra. Jag och Emmie skrev precis klart projektplanen. ÄNTLIGEN ! De är ett STORT steg i rätt riktning! Vi har även hittat ett nytt sätt att tjäna pengar på: vi har tänkt sälja tulpaner från Tulpankungen. Så nu har vi beställt lite mer info om det och hoppas sedan att vi ska sätta igång med detta så fort som möjligt. Vi har även tänkt sälja salami. Så om någon är intresserad av tulpaner eller salami så är det bara att höra av sig. Mejla eller lägg in en kommentar eller liknande så blir det jätte fint!
Matilda sitter just nu och kollar upp några osganisationer som vi kanske skulle kunna tänks oss att åka med och isabelle skickar ut mejl till företag där vi erbjuder oss att jobba.
Så allt går med andra ors bara bra!

Ha de fint!

/Emmy

2009

Liten sammanfattning av år 2009

Vi bestämde oss för att börja med detta projekt på allvar i våras, alltså för 1 år sedan. Vi satt tillsammans och åt frukostbuffé på "Bernards". Innan den dagen hade det mest varit prat och tankar. 
Men det var inte förrän efter sommarlovet som det tog fart på riktigt. Vi bestämde oss för att använda torsdagarnas håltimmar till vårt projekt. Vi skaffade ett speciellt "Projektarbete-block" och skrev ner allt vi kom på. Det var saker som: vårt mål, syften, tankar och planen för att lyckas, vi påbörjade alltså en projektplan.
Vi började söka på internet efter organisationer och fakta. Efter det tog vi kontakt med lärare och rektorn som hjälpte oss med den grundläggande information om projektarbete. Det som vi egentligen skulle få ta del av senare i 2:an.


Under hösten började vi som sagt med "grov-arbetet" alltså de teoretiska planerna som måste påbörjas innan projektet kan nå sitt mål.
En av de viktigaste uppgifterna var projektplanen, den som skulle sammanfatta hela vårt projektarbete. Samtidigt startade vi denna blogg, letade efter passande stipendier, skickade ut mejl till företag, kontaktade "vår" organisation och planerade olika sätt att tjäna pengar.
Sjärvklart har det tagit oss mest tid att samla in pengar till vår kommande resa. Totalt har vi stått på torget 5 gånger och där med även bakat till varje lördag under dessa veckor. Vi har även jobbat på ett företag "Infosoc" vid två tillfällen.
Så nu är vi i full gång med vårt insamlande och laddar för ett nytt år.

Sammanlagt har vi tjänat:
Torget: 5711 :-

Tack för det gångna året!!
Lite blandade bilder:

Den första gången vi jobbade på Infosoc.
Första gången vi jobbade på Infosoc.


Isabelle fixar på torget.


Mmmm... Lussebullar !


Första gången på torget.


Rosorna Emmy och Isabelle fick :)


Provsmak, gott!

Stipendiesök på bibloteket
Stipendiesök på bibloteket.


Matpaus i arbetet.


Emmy glad paketerare.


RSS 2.0